1. Mali kaynaklar ve mekanizmalar (Madde 13) ve kapasite geliştirme, teknik yardım ve teknoloji transferi (Madde 14)
Sözleşmenin gelişmekte olan ülkeler ve ekonomileri geçiş döneminde olan ülkeler tarafından uygulanmasını desteklemek için kurulan mali mekanizma (Madde 13), Küresel Çevre Fonu Yardım Fonu’nu ve kapasite oluşturma ve teknik yardımı desteklemek için özel bir uluslararası program içermektedir. Taraflar Konferansı tarafından yönlendirilir ve denetlenir.
Taraflar Konferansı, finansal kaynaklara erişim ve kullanım için genel stratejiler, politikalar, program öncelikleri ve uygunluk kriterleri hakkında rehberlik sağlamaktan sorumlu olacaktır.
Madde 14, Tarafların, bu Sözleşme kapsamdaki yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak amacıyla, özellikle gelişmekte olan Taraf ülkelerine, özellikle de en az gelişmiş ülkeler veya gelişmekte olan küçük ada ülkeleri olan Taraflara ve ekonomileri geçiş döneminde olan Taraflara kapasite geliştirme ve teknik yardım sağlamak için işbirliği yapmasını öngörmektedir.
Mevcut bölgesel ve alt bölge merkezleri de dâhil olmak üzere bölgesel, alt bölgesel ve ulusal düzenlemeler yoluyla, diğer çok taraflı ve iki yönlü sözleşmeler ve özel sektörü içeren ortaklıklar dâhil ortaklıklar yoluyla sunulabilir. Teknik yardımın ve uygulamanın etkinliğini artırmak için kimyasallar ve atıklar alanındaki diğer çok taraflı çevre anlaşmalarıyla işbirliği ve eşgüdüm sağlanmalıdır.
Gelişmiş ülke Tarafları ve kabiliyetleri dâhilindeki diğer Taraflar, çevresel açıdan güncel alternatiflerin geliştirilmesini, aktarılmasını ve yayılmasını ve bunlara erişilmesini teşvik edecek ve kolaylaştıracaktır.
2. Bilgilendirme ve bilinçlendirme maddeleri (Madde 16-18)
Sözleşme, bilgi değişimi ve farkındalığın artırılmasının önemini, bir kaç maddede vurgulamaktadır ve bununla ilgili aşağıdaki maddeleri içermektedir:
a. Sağlık durumları (Madde 16)
Taraflar, halk sağlığı ve diğer ilgili kurumların katılımıyla, özellikle hassas ve etkilenen nüfusun korunması için cıva ve cıva bileşiklerine maruz kalma ile ilgili önleyici ve tedavi stratejilerinin ve programlarının geliştirilmesini ve uygulanmasını ilerletmek için teşvik edilir.
Madde 16 ayrıca, cıva ve cıva bileşiklerine maruz kalma ile ilgili sağlık risklerinin önlenmesi, teşhisi, tedavisi ve izlenmesi için uygun kurumsal ve sağlık profesyonel kapasitelerinin geliştirilmesini teşvik eder.
Taraflar Konferansı, sağlıkla ilgili konuları ya da faaliyetleri dikkate alırken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve diğer ilgili hükümetlerarası kuruluşlarla bilgi değişiminde bulunma, işbirliği ve tanıtım yapmalıdır.
b. Bilgi değişimi (Madde 17)
Sözleşme, insan ve çevre sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgilerin gizli olarak kabul edilmeyeceğini kabul etmektedir. Madde 17, Sekretaryanın desteği ile Tarafların aşağıdaki bilgi değişimini kolaylaştırmasını zorunlu kılar:
- Cıva ve cıva bileşikleri ile ilgili bilimsel, teknik, ekonomik ve yasal bilgiler;
- Cıva ve cıva bileşiklerinin üretimi, kullanımı, ticareti, emisyonları ve salımlarının azaltılması veya ortadan kaldırılması hakkında bilgi;
- Teknik ve ekonomik açıdan uygun alternatifler hakkında bilgi; ve
- Cıva ve cıva bileşiklerine maruz kalma ile ilgili sağlık etkileri ile ilgili epidemiyolojik bilgiler.
c. Kamuoyunun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve eğitimi (Madde 18)
Taraflar, cıva ve cıva bileşiklerinin sağlık ve çevresel etkileri, cıva ve cıva bileşiklerine alternatifler, araştırma sonuçları, geliştirme ve izleme faaliyetleri ve Minamata Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirme faaliyetleri hakkında kamuoyuna bilgi sağlayacaktır. Taraflar, cıva ve cıva bileşiklerine maruz kalmanın insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileriyle ilgili eğitim, öğretim ve halkın bilinçlendirilmesini teşvik edecek ve kolaylaştıracaklardır.
3. Bilgilendirme ve bilinçlendirme maddeleri (Madde 19-22)
d.Araştırma, geliştirme ve izleme (Madde 19)
Koşullarına ve kabiliyetlerine göre, Taraflar aşağıdakileri geliştirmek ve iyileştirmek için işbirliği yapmaya çalışacaktır:
• Cıva ve cıva bileşiklerinin kullanılması, tüketilmesi ve havaya insan kaynaklı emisyonları ve toprak ve suya salınımlarına ilişkin envanter
• Özellikle hassas nüfuslarda ve çevrede cıva ve cıva bileşiklerinin seviyelerinin modellenmesi ve coğrafi olarak temsili izlenmesi
• Cıva ve cıva bileşikleri ile cıva katkılı ürünler ticareti ve alım satımı hakkında bilgi
• Cıva içermeyen ürünlerin ve işlemlerin teknik ve ekonomik olarak bulunabilirliği ve cıva ve cıva bileşiklerinin emisyonlarını ve salınımlarını azaltmak ve izlemek için mevcut en iyi teknikler ve en iyi çevresel uygulamalar hakkında bilgi ve araştırma.
e. Uygulama Planları (Madde 20)
Sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmek için gönüllü ulusal ve bölgesel uygulama planları, ulusal ve bölgesel paydaşlarla istişare içinde geliştirilebilir ve uygulanabilir.
f. Raporlama (tüm Taraflarca istenmektedir) (Madde 21)
Taraflar, Taraflar Konferansına Sekretarya aracılığıyla, Sözleşmeyi uygulamak için alınan tedbirlerin yanı sıra etkinlikleri ve zorlukları hakkında rapor vereceklerdir.
g. Etkinlik Değerlendirmesi (Madde 22)
Cıvaya İlişkin Minamata Sözleşmesi, Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden en geç altı yıl sonra ve daha sonra periyodik olarak Sözleşmenin etkinliğini değerlendirmek için bir hüküm içermektedir. Değerlendirme bilimsel, çevresel, teknik, finansal ve ekonomik bilgilere dayanacaktır.
4. Uyum komitesi ve etkili değerlendirme (Madde 15 ve 22)
Sözleşme, taraflar Konferansının bir alt birimi olarak bir Komite dâhil olmak üzere, Sözleşmenin tüm hükümlerinin uygulanmasını ve bunlara uyumluluğun gözden geçirilmesini teşvik eden bir mekanizma kurar. Anlaşmazlık olmadan uyumu kolaylaştırmak için tasarlanmıştır ve ulusal kabiliyetlere ve koşullara özellikle dikkat edecektir.
Birinci Taraflar Konferansı, Taraflarca aday gösterildikten sonra coğrafi temsili göz önünde bulundurarak 15 komite üyesi seçecektir. Komite, Taraflardan, Ulusal Raporlardan veya Taraflar Konferansının talebi üzerine yapılan yazılı görüşlere dayanarak sorunları değerlendirecektir.
5. Taraflar Konferansı (Madde 23) ve Sekretarya (Madde 24)
Sözleşme, Sözleşmenin uygulanmasını sürekli gözden geçirmek ve değerlendirmek üzere Taraflar Konferansını oluşturur. UNEP İcra Direktörü, Taraflar Konferansının ilk toplantısını, Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten en geç bir yıl sonra yapacaktır.
Taraflar Konferansına, alt birimlerine ve Taraflara, UNEP tarafından düzenlenen bir Sekretarya tarafından hizmet verilecek ve destek sağlanacaktır.
Minamata Sözleşmesi ayrıca aşağıdakilerle ilgili standart fiili maddeler içermektedir (Madde 25-35):
- Anlaşmazlıkların giderilmesi
- Sözleşmede değişiklikler yapılması
- Eklerin kabulü ve değiştirilmesi
- Oy verme, imza, onay, yürürlüğe girme, çekinceler, geri çekme, tevdi ve gerçek metinler